• Lajme nga bota

“Alarmante”, OBSH: Fëmijët nën moshën 15 vjeç konsumojnë alkool dhe pinë cigare elektronike

Konsumimi i alkoolit dhe i cigareve elektronike është rritur ndjeshëm në preferencat e fëmijëve të moshës 11 deri në 15 vjeç, shënon një raport i Organizatës Botërore për Evropën për Evropën.

Rezultatet e raportit për këtë prirje tek fëmijët e vegjël përshkruhen si “alarmante” nga ekspertët, ku OBSH sugjeron që të merren masa të shëndetit publik për të kufizuar aksesin në pije alkoolike.

“Përdorimi i gjerë i substancave të dëmshme nga fëmijët në shumë vende të rajonit evropian  dhe më gjerë  është një kërcënim serioz për shëndetin publik”, tha Drejtori Rajonal i OBSH-së për Evropën Hans Kluge ndërsa bën thirrje për rritjen e taksave, kufizime në pikat e shitjes dhe reklamat, si dhe ndalimin e agjentëve aromatizues në cigaret elektronike për të kundërshtuar këtë prirje.

Pas shumë vitesh përdorimi në rënie të substancave psikoaktive, “disa prova sugjerojnë se pandemia e Covid-19 ka çuar në një rritje të re të përdorimit”, zbulon raporti, i cili mblodhi të dhëna nga 280,000 të rinj në Evropë, Azinë Qendrore dhe Kanada.

Bllokimet kanë ndryshuar zakonet e 11-15 – vjeçarëve, të cilët kanë pasur më shumë ekspozim ndaj internetit dhe reklamave.

“Përshtatja e sjelljeve të rrezikshme gjatë adoleshencës mund të ndikojë në sjelljen në moshë madhore, pasi konsumimi i substancave psikoaktive në moshë të re shoqërohet me një rrezik të shtuar të varësisë. Efektet janë shumë të kushtueshme si për ta ashtu edhe për shoqërinë,” shpjegoi Kluge.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *