• Lajme kombëtare

Zgjedhjet e 14 majit/ OSBE-ODIHR sjell 24 vëzhgues afatgjatë edhe 300 vëzhgues afatshkurtër

Raporti paraprak  i OSBE-ODIHR, përpara zgjedhje lokale të 14 majit rekomandon një vëmendje të veçantë sa i përket punës në administrimin e zgjedhjeve, përdorimin e teknologjive të reja në zgjedhje, fushatën dhe mbulimin e saj nga ana e medias, financimi i fushatës, zgjidhja e mosmarrëveshjeve zgjedhore dhe procedurat e ditës së zgjedhjeve.

Bazuar në këto konsiderata, është vendosur që përveç një ekipi kryesor me ekspertë, prej  24 vëzhguesve afatgjatë do të jenë edhe 300 vëzhgues afatshkurtër që do vëzhgojnë procedurat e ditës së zgjedhjeve, duke përfshirë votimin, numërimin e votave dhe tabelimin e rezultateve.

Në vëshgim do të përfshihen edhe monitorim të medias, kjo pasi sipas këtij raporti, peizazhi mediatik në Shqipëri përfshin shumë televizione, radio, media e shkruar të zhvendosura kryesisht në internet. Sipas këtij raporti, mjedisi mediatik është i larmishëm, por i polarizuar politikisht dhe karakterizohet nga një ndikim i fortë të politikës dhe biznesit. Kjo pasi sipas hartuesve të këtij raporti vë në dukje përqendrimin e medias në duart e pak pronarëve që promovojnë axhendën e tyre politike dhe ekonomike, dhe aq shumë transmetuesit favorizojnë qeverinë ose ndjekin interesat e pronarëve të mediave.

Në këtë raport shkruhet se transmetuesi publik, Radio Televizioni Shqiptar po planifikon të transmetojë informacione të përgatitura nga KQZ për ndërgjegjësimin e votuesve si dhe të transmetojë programe të lidhura me zgjedhjet, duke përfshirë në gjuhët e pakicave. RTSH synon të organizojë debate politike të drejtpërdrejta mes madhështorëve dhe parti më të vogla.

/rtsh/

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *