Java e Madhe e Pashkës Ortodokse. Nis Panairi i Pranverës

Në javën e madhe të Pashkës ortodokse ashtu si është bërë traditë prej vitesh organizohet Panairi i Pranverës, ku tregtarë apo edhe prodhues të ndryshëm ekspozojnë qirinj, produkte balti, ikona apo edhe suvenire e sende të ndryshme të cilat janë të kërkuara nga qytetarët gjatë këtyre ditëve. Në sheshin para Katedrales janë vendosur me dhjetra … Continued

Pashkët Ortodokse në Korçë. Nisin rezervimet për fundjavën

Festa e pashkës Ortodokse kremtohet masivisht në qytetin e Korçës, duke bërë që në fundjavë, ky qytet të popullohet edhe nga vizitorë prej qyteteve të tjera të Shqipërisë e jo vetëm. Janë disa arsye që zgjedhin Korçën si destinacionin e preferuar, si mikpritja e ngrohtë, peisazhi që ofron dhe bukuritë natyrore e kulturore duke përfshirë … Continued

Pse lepuri u bë simboli i Pashkëve

Lepuri është një simbol që ka evoluar dhe ka marrë kuptime të ndryshme gjatë historisë, në folklorin global dhe simbolikën artistike. Pashka është një festë e krishterë që feston ringjalljen e Krishtit pas kryqëzimit të tij të Premten e Zezë. E megjithatë kudo e shohim lepurin të simbolizuar me dy dhëmbë dhe që shpërndan vezë. … Continued