• Korça

Skema kombëtare e mbështetjes në bujqësi. Kërkohet ndryshimi i skemës për blegtorinë, mbështetje për njësi prodhimi

Prej datës 20 mars janë hapur aplikimet për Skemën Kombëtare në Bujqësi. Fokusi kryesor i dhënies së fondeve këtë vit është për sektorin e blegtorisë, i cili merr 60 % të totalit të skemës kombëtare të subvencioneve në bujqësi, ndërsa zona e Korçës zë fluksin më të lartë të aplikimeve. Për ekspertët e bujqësisë, skema kombëtare nuk e nxjerr blegtorinë nga kriza, nëse nuk kalohet tek mbështetja për njësi prodhimi. Këtë gjë e pohon edhe veterineri Ilir Kodra i cili prej më shumë se 20 vitesh është i punësuar në një fermë blegtorale në fshatin Drithas të bashkisë së Maliqit. Sipas tij blegtorinë nga situata e nxjerr ndryshimi i skemës, nëse fermerët do të mbështeten për çdo njësi prodhimi, ashtu siç ndodh në vendet e tjera të rajonit. Kjo do të ndikonte në shtimin e prodhimit.

Skema kombëtare ofron nëntë masa mbështetëse, me zero dokumente dhe zero kosto dhe që mbulon pothuajse gjithë sektorët: blegtori, bletari, bimë mjekësore, ferma organike dhe certifikim Global GAP. Fermerët kanë afat të aplikojnë për mbështetje në Skemën Kombëtare 2023, deri në datën 11 prill të këtij viti.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *