• Lajme kombëtare

Ekonomia e Shqipërisë, Moody’s afirmon nivelin B1 me dukje të qendrueshme

Shqipëria do të vazhdojë të ruajë performancën ekonomike financiare të vlerësimit B1. Agjencia e vlerësimit Moodys ka publikuar faktorët e e kësa performnace bashkë me parashikimin e qëndrueshmërisë.

Shërbimi i Moody’s ka pohuar vlerësimin afatgjatë të Shqipërisë për emetuesit në monedhë të huaj dhe vendase dhe vlerësimin B1 të borxhit të pasigurt të lartë në valutë të huaj, me një perspektivë të qëndrueshme.

Në një deklaratë të të premtes së kaluar, Moody’s vlerëson se pret që ekonomia e Shqipërisë të vazhdojë të tregojë elasticitet në 2023 dhe 2024, ndërsa procesi i anëtarësimit në BE përparon dhe vendi balancon raportin e borxhit publik duke dobësuar matjet e përballueshmërisë të borxhit.

Agjencia globale e vlerësimit tha gjithashtu në deklaratë afirmimi i renditjes B1 të Shqipërisë lidhet Forcën e moderuar ekonomike e cila kombinon një perspektivë të fuqishme të rritjes ekonomike me dobësitë strukturore dhe ekspozimin ekonomik ndaj rreziqeve të klimës fizike.

Së dyti sipas të njëjtit vlerësim Shqipëria paraqet fuqi të moderuar fiskale me dobësimin e matjeve të përballueshmërisë së borxhit të balancuara nga një barrë borxhi në rënie.

Po ashtu në të njëjtin konsiderim hyn edhe ndjeshmëria ndaj rreziqeve të ngjarjeve e rritur dhe nxitur nga rreziqet e likuiditetit të qeverisë dhe rreziqet e sektorit bankar.

Perspektiva e qëndrueshme pasqyron këndvështrimin e Agjensisë se rreziqet për profilin e kredisë së Shqipërisë janë të balancuara në nivelin B1. 

Përveç efekteve nga anëtarëeimi në BE kryesisht me ndikim prej reformave strukturore, moodys cilëson se në situatën parashikuese tavani i monedhës vendase mbetet i pandryshuar në Baa3. 

Hendeku i katër niveleve me vlerësimin sovran reflekton institucione të parashikueshme, një gjurmë të përmbajtur të qeverisë në ekonomi dhe sistemin financiar, rrezik të menaxhueshëm politik dhe çekuilibër të moderuar të jashtëm. 

Tavani në valutë të vendit mbetet i pandryshuar në Ba2.  Hendeku me dy nivele në kufirin e monedhës vendase reflekton efektivitetin e politikave relativisht të dobët, megjithëse në përmirësim, dhe borxhin e jashtëm të moderuar.

/korca.rtsh.al/

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *