• Lajme nga bota

Australia ndalon përdorimin e TikTok në pajisjet qeveritare

Qeveria australiane ka ndaluar përdorimin e aplikacionit kinez të mediave sociale TikTok në pajisjet qeveritare, pas ndalimeve të ngjashme në vendet e tjera perëndimore.

Prokurori i Përgjithshëm, Mark Dreyfus, tha se kishte autorizuar sekretarin e departamentit të tij për të nxjerrë një udhëzim të detyrueshëm për të ndaluar aplikacionin TikTok në pajisjet e lëshuara nga departamentet dhe agjencitë e Commonwealth.

“Drejtimi do të hyjë në fuqi sa më shpejt që të jetë e mundur. Përjashtimet do të jepen vetëm rast pas rasti dhe me masat e duhura të sigurisë në vend”, tha ai.

Sipas udhëzimit të sigurisë mbrojtëse, qeveria thotë se TikTok “paraqet rreziqe të rëndësishme të sigurisë dhe privatësisë për entitetet Commonwealth që rrjedhin nga mbledhja e gjerë e të dhënave të përdoruesve dhe ekspozimi ndaj udhëzimeve nga një qeveri e huaj që bie ndesh me ligjin australian. ”

Muajin e kaluar qeveria mori një rishikim nga Departamenti i Punëve të Brendshme mbi rreziqet e sigurisë të të gjitha platformave të mediave sociale dhe cilësimet e duhura të qeverisë, raporton The Guardian

Mbi gjysma e të gjitha agjencive të qeverisë federale aktualisht ndalojnë TikTok nga pajisjet qeveritare, por politika gjithëpërfshirëse do të sigurojë qëndrueshmëri në të gjithë qeverinë.

Vetë kompania e TikTok tha se ishte “jashtëzakonisht i zhgënjyer” nga vendimi dhe e cilësoi atë të “shtyrë nga politika, jo nga fakti”.

“Përsëri, ne theksojmë se nuk ka asnjë provë që sugjeron se TikTok është në ndonjë mënyrë një rrezik sigurie për australianët,” tha kompania, duke shtuar se nuk duhet të trajtohet ndryshe nga platformat e tjera të mediave sociale.

Më herët edhe NATO, SHBA, Britania e Madhe, Norvegjia, Parlamenti Evropian dhe vende të tjera e kanë ndaluar përdorimin e aplikacionit TikTok në pajisjet qeveritare.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *