• Kuriozitete

23 vite më vonë, shpikjet që përdorim çdo ditë të cilat nuk ekzistonin në vitet 2000

Sa ka ndryshuar bota në mijëvjeçarin e tretë? 30-vjeçarët e sotëm kanë qenë dëshmitarë të disa prej ndryshimeve teknologjike më radikale në histori, me lindjen e shumë teknologjive që gradualisht janë bërë të zakonshme.

Në fakt, shumë mjete dhe pajisje që na duken pothuajse normale sot nuk ekzistonin pak më shumë se 20 vjet më parë, dhe nëse ekzistonin, ato nuk ishin të disponueshme për përdorim komercial.

Makinat hibride- Në realitet nuk është se nuk ekzistonin, por nuk ishin futur ende në tregun botëror dhe, për rrjedhojë, praktikisht askush nuk i zotëronte. Duke u kthyer pas në kohë, Toyota solli modelin Prius në vitin 1997, por ai arriti në tregun e globalizuar vetëm në vitin 2000. Edhe sot, ky model japonez është makina hibride më e shitur në botë.

GPS si navigator- GPS qëndron për Sistemin e Pozicionimit Global, në vetvete një shkurtim i NAVSTAR GPS. E shpikur dukshëm si një sistem pozicionimi ushtarak nga Departamenti i Mbrojtjes i SHBA-së, në maj 2000 u prezantua si një teknologji e hapur për të gjithë, megjithëse me një saktësi shumë ndryshme nga sot. Kjo teknologji është baza e navigatorëve satelitorë modernë.

Wikipedia- Lindja e Wikipedia-s daton më 15 janar 2001 dhe ka revolucionarizuar mënyrën në të cilën njerëzimit i qaset informacionit. Para kësaj date, konsultimi i informacionit bëhej përmes vëllimeve të mëdha dhe të shtrenjta, të cilat gjithsesi duhej të përditësoheshin vazhdimisht me kalimin e kohës.

TV sipas kërkesës- Një shpikje që shkon paralelisht me pushtimin gjithnjë e më të madh të teknologjisë në jetën tonë të përditshme, në ditët e sotme TV sipas kërkesës ka zëvendësuar TV dhe DVD-të. Deri më tani, vështirë se dikush shikon TV dhe të gjithë mbështeten në platforma të tilla si Netflix (një kompani e themeluar në vitet ’90, por shpërtheu në 2014), Amazon Prime, Disney+ e kështu me radhë.

Asistentët e zërit- Asistentët zanorë kanë qenë një teknologji që është studiuar që nga vitet 1950, por është Siri (Apple) që ata kanë hyrë vërtet në jetën tonë të përditshme. Deri tani ka shumë, për softuer dhe platforma të ndryshme, por është një teknologji që as që mund të mendohej në fillim të Mijëvjeçarit, veçanërisht e mbyllur në diçka si një telefon celular ose një pajisje wireless (vetëm për të qenë të qartë, në fillim e vitit 2000 Wi-Fi ishte një teknologji e porsalindur për modemet komerciale të internetit).

Rrjete sociale- Një nga shpikjet e mëdha të këtij mijëvjeçari, që ka revolucionarizuar shoqërinë në të gjithë botën. Ky model ka evoluar falë hapave të ndryshëm, të cilët më pas kulmuan në vitin 2004 me shpikjen e Facebook nga Zuckenberg. Sot ka shumë rrjete sociale, që përfshijnë një rrjet prej 4.7 miliardë njerëzve. Edhe pse disa rrjete sociale ekzistonin para vitit 2000, përdorimi i tyre ishte shumë më i kufizuar dhe absolutisht i pa krahasueshëm me atë aktual.

Harta e gjenomit njerëzor- Shkencëtarët njoftuan deshifrimin e informacionit tonë gjenetik që në vitin 2003, por në realitet operacioni përfundoi vetëm në vitin 2022. Këto modele të reja kanë lejuar hapa gjigantë në trajtimin e patologjive të ndryshme, si dhe zbulimin e gjeneve që mund të çojnë në zhvillim. Ky aspekt është veçanërisht i dobishëm për diagnostikimin, anamnezën dhe mbi të gjitha parandalimin.

Telefonat inteligjentë- Kur Steve Jobs prezantoi iPhone-in në botë, ishte viti 2007, dhe ai u shpall si shkrirja e “një telefoni, një navigimi satelitor dhe një iPod. Sot, iPhone-ët janë shpikja e vërtetë që ndryshoi jetën tonë.

Bitcoin dhe kriptovalutat- I lindur në vitin 2009 falë një inxhinieri kompjuterik japonez, sot ka më shumë se 2000 lloje të ndryshme të monedhave digjitale. Në vitin 2023, monedhat digjitale janë të afta të ndikojnë në financat dhe ekonominë botërore.

Printera 3D- Vetë teknologjia ka ekzistuar që nga viti 1986 dhe u quajt stereolithografi. Megjithatë, përhapja e saj në kompanitë moderne filloi vetëm në vitin 2009, kur patenta për teknologjinë FDM skadoi. Sot printimi 3D përdoret në shumë fusha kërkimi, nga mjekësia tek dizajni apo animacioni.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *